Medezeggenschapsdag – ervaring Kübra Ersoy

Medezeggenschapsdag – ervaring Kübra Ersoy

Medezeggenschapsdag – ervaring Kübra Ersoy 1000 1000 Eqavet

Op 31 oktober heb ik deelgenomen aan medezeggenschapsdag van JOBmbo. Hier sprak ik MBO studenten uit verschillende scholen. Ik voerde gesprekken met de studenten en beleidsmakers over o.a. studentparticipatie binnen eigen organisatie, stagediscriminatie en student welbevinden.

Het is altijd mooi om de snelheid waarmee studenten tot oplossingen komen te zien. De aanwezige studenten stapten op minister Dijkgraaf af om hem niet alleen de hand te schudden, maar ook om het gesprek aan te gaan. Voor mij was het een dag om opnieuw trots te worden op onze MBO studenten en een krachtige bewustwording van verscheidene zaken die nu op dit moment spelen voor deze studenten.

Ik sprak studenten die zeer goed op de hoogte waren van hun participatiemogelijkheden binnen de school, maar ook studenten gesproken die wel willen, maar helaas niet de mogelijkheden kunnen vinden binnen hun school. Naast deze studenten heb ik ook contact gelegd met verschillende beleidsmakers die prachtige best practices met mij deelden, maar vaak ook nog zoekende zijn naar ondersteuning m.b.t. studentparticipatie.

In de middag presenteerde Roos Scholten van JOBmbo de resultaten van haar onderzoek ‘Jij Beslist Mee 4.0’ en sloot deze ook af met een mooie verwijzing naar NCP EQAVET. Het NCP EQAVET zal de uitgevoerde pilots voor dit onderzoek voortzetten – houd hiervoor onze website in de gaten!

Ter afsluiting was minister Dijkgraaf aanwezig om het rapport te ontvangen en verder in gesprek te gaan met de aanwezigen m.b.v. een aantal stellingen. Hij gaf inhoudelijk antwoord op de gestelde vragen en reageerde vervolgens ook met veel betrokkenheid op wat er vanuit de zaal werd gedeeld. Iets wat wij mij erg is bijgebleven uit zijn woorden is zijn kijk op onderwijsinstellingen als lerende organisaties; “De school moet niet alleen de plek zijn waar je leert, maar ook een organisatie die zelf ook lerende is.” Vervolgens legde hij ook een link naar het bedrijfsleven en dat Mbo-instellingen zich nog te vaak als fabrieken willen gedragen waar maar kennisoverdracht moet plaatsvinden. Zijn suggestie was om per 100 onderwijsuren 1 uur te besteden aan studentwelzijn en simpelweg het gesprek aan te gaan met elkaar over hoe het nou eigenlijk met de mensen gaat!

Al met al een zeer waardevolle dag waarbij er vele zaadjes geen gepland. Nu is het aan mij en ons als EQAVET om een enkele daarvan op tijd te voorzien van voldoende zonlicht en water.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd

  • Alles
  • Bijeenkomsten
  • Geen categorie
  • Instrumenten
  • Oproep
  • Praktijkvoorbeelden
  • Publicatie
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.