Hoe borg je in het mbo onderwijskwaliteit buiten de school?

Hoe borg je in het mbo onderwijskwaliteit buiten de school?

Hoe borg je in het mbo onderwijskwaliteit buiten de school? 999 1003 Eqavet

Deelnemers gezocht voor onderzoek!

 

Gezocht: onderwijsteams in het mbo die willen vertellen hoe zij de borging van onderwijskwaliteit binnen hun school organiseren. En hoe teams daarbij de beroepspraktijk betrekken.
Tijdsinvestering: 1 uur online gesprek, 1 fysieke bijeenkomst (optioneel).
Wanneer: deze winter.
Opbrengst: overzicht van hoe mbo-instellingen in Nederland aanpakken, contact en reflectie met teams van andere scholen.

Om hun studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt, proberen mbo-instellingen het onderwijs zo goed mogelijk te laten aansluiten op het handelen in de praktijk. Ook faciliteren mbo’s voor optimale aansluiting op verschillende manieren kennismaking met de beroepspraktijk. Bijvoorbeeld door stages, praktijkleren of het uitvoeren van opdrachten voor het bedrijfsleven. In die praktijksetting, vaak buiten de school, doen mbo-studenten kennis en werkervaring op. Een wezenlijk onderdeel van onderwijsprogramma’s. Maar hoe borg je nu van dit onderwijs buitenshuis de kwaliteit? Hoe voer je gesprekken met het bedrijfsleven over wat hun opvalt aan de studenten die stagelopen of komen werken? En op welke manier betrek je het werkveld bij het monitoren van deze onderwijskwaliteit? EQAVET doet daar dit najaar onderzoek naar. Is jouw team actief bezig met het monitoren van onderwijskwaliteit? En vind je het inspirerend om daarover met andere scholen ervaringen over uit te wisselen? Doe mee!

Doel

De recente miljoenennota onderstreept het belang van een goede aansluiting van onderwijs op de arbeidsmarkt en geeft expliciet aandacht aan onderwijskwaliteit. Ons onderzoek sluit daarop naadloos aan: we willen inzicht bieden in hoe Nederlandse onderwijsteams de beroepspraktijk betrekken bij het borgen van onderwijskwaliteit. Ook geven we de teams graag de gelegenheid om van elkaar te leren.

Aanpak: wat kun je verwachten?

Op dit moment leggen we de laatste hand aan het literatuuronderzoek. Aansluitend gaan we graag in gesprek met onderwijsteams in het mbo die zich bezig houden met kwaliteit van het onderwijs. Dat doen we aan de hand van wetenschappelijke inzichten uit de literatuur. In een online gesprek van één uur halen we per onderwijsteam een beeld op van hoe jullie werken aan het monitoren en garanderen van onderwijskwaliteit. Ook staan we stil bij de voorwaarden die hieraan verbonden zijn en de manier waarop jullie de beroepspraktijk hierbij betrekken. Nadat we alle deelnemende teams hebben gesproken, tekenen we jullie praktijkverhalen op. In ons rapport beschrijven we actuele ontwikkelingen op gebied van onderwijskwaliteit, de verschillende aanpakken en de overeenkomsten. Het onderzoek sluiten we af met een fysieke bijeenkomst. Daarbij presenteren wij aan de deelnemende teams de bevindingen en delen we de best practices van andere scholen. Ook is er volop ruimte voor reflectie en uitwisseling tussen de teams onderling.

Meld jouw team aan

Ben je enthousiast over dit onderzoek en deelt jouw team graag jullie bevindingen? Meld jouw team dan aan! Dat kan eenvoudig door een mail te sturen naar Nina van Veldhuizen, één van de onderzoekers: nveldhuizen@cinop.nl. Nina neemt dan zo snel mogelijk contact met jullie op. De gesprekken plannen we graag in december of januari in. Heb je eerst nog een vraag, dan kun je natuurlijk ook bij haar terecht. We kijken uit naar je reactie!

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Gerelateerd

  • Alles
  • Activiteit
  • Handreiking
  • Instrument
  • Kennisbank
  • Nieuws
  • Publicatie
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.