Terugblik | Annual Network Meeting d.d. 15 en 16 juni 2023

Terugblik | Annual Network Meeting d.d. 15 en 16 juni 2023

Terugblik | Annual Network Meeting d.d. 15 en 16 juni 2023 1000 1000 Eqavet

In het mooie Stockholm vond dit jaar de Annual Network Meeting van EQAVET plaats op 15 en 16 juni; het jaarlijkse bijeenkomen van alle Nationale Coördinatiepunten uit heel Europa. Elke Europese lidstaat heeft namelijk een eigen coördinatiepunt dat zich bezighoudt met kwaliteitsborging in het mbo in het betreffende land. Om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en verder te helpen, is er elk jaar een bijeenkomst.

De eerste dag begon met een gezamenlijke opening, gevolgd door een plenaire update van de Europese Commissie. We werden erop gewezen dat het tekort aan mbo’ers niet alleen in Nederland, maar in heel Europa een groot probleem is. Europa zet zich dan ook in om de relatie tussen het werkveld en het onderwijs te versterken. Er wordt geld vrijgemaakt voor trainingen en er wordt meer aandacht besteed aan het afstemmen van onderwijs en leerplekken.

Dit jaar staat ook in het teken van vaardigheden (European Year of Skills), met speciale nadruk op het verwerven van digitale en duurzaamheidsvaardigheden. We werden geconfronteerd met een schokkende statistiek: op dit moment heeft 90% van de mensen in Europa digitale vaardigheden nodig in hun werk, maar slechts 54% van de werkenden beheerst deze vaardigheden voldoende. Het doel van de Europese Commissie is om dit percentage in 2030 te verhogen naar 80%.

Ook kregen we een kijkje in de relatie tussen onderwijskwaliteit en gendergelijkheid in het mbo in Zweden, het gastland van dit jaar. Er was volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen tussen de verschillende landen. Zo vertelden we over, en leerden we van de invulling van kwaliteitsborging binnen de derde leerweg.

Op de tweede dag was er opnieuw ruimte voor uitwisseling. We hadden discussies over digitale vaardigheden en een aantal lidstaten deelden hun ervaringen met de overgang naar digitaal onderwijs tijdens de pandemie. Daarna presenteerden wij als Nederlands NCP onze activiteiten met betrekking tot het versterken van onderwijskundig leiderschap gedurende het afgelopen jaar (zie ook dit nieuwsitem).

Na een snelle lunch pakten we onze koffers en keerden we terug naar Nederland. We kijken terug op een zeer waardevolle uitwisseling en kijken uit naar het komende jaar vol mooie activiteiten van het NCP EQAVET.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.