Eerste groep rondt het ontwikkeltraject onderwijskundig leiderschap af!

Eerste groep rondt het ontwikkeltraject onderwijskundig leiderschap af!

Eerste groep rondt het ontwikkeltraject onderwijskundig leiderschap af! 1000 1000 Eqavet

Afgelopen januari is de eerste groep van start gegaan met het ontwikkeltraject Betere kwaliteitsborging door sterker onderwijskundig leiderschap in het MBO. Dit traject is samen met de Coalitie Teams aan Zet van het Kwaliteitsnetwerk mbo opgezet met als doel het versterken van de rol van de deelnemer binnen het team en/of de instelling. De deelnemers zijn tijdens dit traject met een eigen ontwikkelvraag rondom kwaliteitsborging aan de slag gegaan.

De groep bestond uit enthousiaste deelnemers met veel passie en een hoog verantwoordelijkheidsgevoel voor de onderwijskwaliteit binnen hun instelling. Het grootste aha-moment voor de deelnemers was dat zij zich vaak persoonlijk verantwoordelijk voelen voor iets wat eigenlijk een teambrede verantwoordelijkheid is. Dit besef heeft hen verder geholpen in het doorlopen van het ontwikkeltraject. De eerste twee sessies zijn de deelnemers vooral druk geweest met het omvormen en omdenken van een ik-vraag (hoe kan ik ervoor zorgen dat …?) naar een wij vraag (hoe vormen we als team …?).

In de opvolgende sessies hebben de deelnemers een stakeholdersmap gemaakt. Wie spelen er in de organisatie een rol m.b.t. je ontwikkelvraag? Wie heb je verder nog allemaal nodig? Hoe versterk je dit netwerk en breng je de wenselijke veranderingen teweeg? Door met elkaar uit te wisselen zijn er veel inzichten opgedaan.

Met de aangescherpte ontwikkelvraag en stakeholdersmap zijn de deelnemers aan de slag gegaan met het ontwikkelen van een concrete oplossing. Sommigen hebben hiervoor een plan van aanpak gemaakt waarin ze gefaseerd beschrijven wat er wanneer gedaan moet worden om het probleem op te lossen. Anderen hebben een kleine interventie ontworpen.

Tijdens de laatste sessie hebben de deelnemers gedeeld wat ze gedaan hebben met de ontworpen interventies. Er is feedback gegeven om zo vervolgstappen te formuleren. Daarnaast is het traject geëvalueerd. Deelnemers hebben het sparren met collega’s van andere instelling (en in andere functies) als waardevol ervaren. Deze uitwisseling bood de mogelijkheid om eventuele plannen alvast te polsen op verschillende organisatielagen.

Vanuit NCP EQAVET blijven wij graag in contact met de deelnemers en wensen wij dat zij zich gesterkt voelen in hun onderwijskundig leiderschap rondom kwaliteitsborging. Momenteel is er een tweede groep bezig met het ontwikkeltraject, welke zij in juni zullen afronden. Wil je meer weten over het ontwikkeltraject en heb je mogelijk interesse om zelf of samen met je collega’s deel te nemen aan een volgend traject? Neem contact op met Kübra Ersoy.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.