Terugblik | EQAVET Annual Network Meeting juni 2024

Terugblik | EQAVET Annual Network Meeting juni 2024

Terugblik | EQAVET Annual Network Meeting juni 2024 1000 1000 NCP EQAVET

Terugblik | EQAVET Annual Network Meeting juni 2024

Op 13 en 14 juni woonden Maartje Stroo & Daisy Termorshuizen vanuit het NCP de jaarlijkse netwerkbijeenkomst van EQAVET bij.

Tijdens deze jaarlijkse bijeenkomsten komen de NCP’s vanuit de verschillende Europese lidstaten samen. Dit jaar waren er totaal 78 deelnemers uit 33 landen aanwezig in Brussel. Het programma stond in het teken van de laatste (Europese) ontwikkelingen in het mbo, initiatieven vanuit verschillende landen & uitwisseling.

Op 13 juni begon de dag met updates vanuit de Europese Commissie over de ontwikkelingen in Europees mbo-beleid. Zo werd er gereflecteerd op het European Year of Skills dat werd afgerond in mei 2024. In het Year of Skills zijn er meer dan 2000 evenementen rondom het thema georganiseerd en zijn skills hoog op de agenda komen te staan in Europese context. Dit is van belang in het kader van verschillende uitdagingen en kansen, zoals kritieke skills-tekorten en de behoefte aan skills voor de groene en digitale transities. Ook werd Europe on the Move toegelicht, een initiatief dat zich richt op het versterken van leermobiliteitskansen voor iedereen, inclusief mbo-studenten.

Andere updates werden gegeven door vertegenwoordigers van Cedefop – over de nationale implementatieplannen met betrekking tot de Council Recommendation on VET en de Osnabrück Declaration, en de maatregelen rondom kwaliteitszorg die daarin staan opgenomen door landen:

  • de European Training Foundation (ETF) – over het diagnostische instrument dat zij aan het ontwikkelen zijn, dat de zelfevaluatie van kwaliteitsprocessen in het mbo kan ondersteunen;
  • de OECD – over het onderzoek uitgevoerd met betrekking tot het versterken van kwaliteitszorg in volwasseneneducatie.

Naast deze updates heeft het gastland van dit jaar, België, de deelnemers verwelkomd en een introductie gegeven over wat er speelt rondom kwaliteitszorg en -borging in de verschillende delen van het land. Het belang van kwaliteitsverbetering in het mbo in België werd allereerst benadrukt, in de context van het groeiende probleem van vaardigheden die niet aansluiten op de arbeidsmarkt. De versterking van de rol van arbeidsmarktpartijen in het mbo-beleid van de Franstalige gemeenschap werd ook als een belangrijk aandachtspunt benoemd. Daarnaast werd er ingezoomd op de inspanningen van de Vlaamse gemeenschap, waaronder de inzet van innovatieve technologieën zoals kunstmatige intelligentie (AI) en eXtended Reality (XR, een verzamelnaam voor Virtual Reality, Augmented Reality en Mixed Reality) in het mbo.

In de middag werden er workshops georganiseerd over burgerschapsonderwijs in het mbo, de kwaliteitszorg van micro-credentials, en kwaliteitszorg in hoger beroepsonderwijs (niveau 5). De eerste dag werd afgesloten met een interessante stadstour door Brussel en een gezellig netwerkdiner.

Op vrijdagochtend 14 juni werden de resultaten van de recente evaluaties van het European Qualification Framework (EQF) en Europass gepresenteerd. Ook was er ruimte voor drie landen om het werk vanuit hun NCP te presenteren. Zo vertelde een vertegenwoordiger uit Roemenië over de uitkomsten van de EQAVET peer review in het land. Ook werd er ingezoomd op hoe Spanje werkt aan kwaliteitszorg met en voor Centres of Vocational Excellence en hoe Bulgarije het werkveld betrekt bij het identificeren van de behoeftes rondom vaardigheden.

Kortom, een vol programma met updates over ontwikkelingen vanuit Europa en vanuit de verschillende NCPs. In dit Engelstalige flash report is uitgebreid verslag te vinden van de bijeenkomst.

Vragen of opmerkingen? Neem vooral contact met ons op!

Afbeelding deelnemers Annual Network Meeting EQAVET

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte, schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

  • Alles
  • Bijeenkomsten
  • Geen categorie
  • Instrumenten
  • Onderzoek
  • Oproep
  • Praktijkvoorbeelden
  • Publicatie

Sample Title

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat ermee instemt.